De gezondheidsvoordelen van massage die we al eens eerder op een rijtje zetten, zijn zonneklaar. Toen focusten we hoofdzakelijk op ontstressen, maar wist je dat massage ook uitkomst kan bieden bij mensen met slaapproblemen?

Iedereen slaapt wel eens een keertje slecht, maar er zijn ook veel mensen die last hebben van chronische slapeloosheid. Een vervelende kwaal, die negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Tijdens de slaap vinden er namelijk essentiële herstelwerkzaamheden plaats in lichaam en geest.

Direct verband met deltagolven

Het bevorderen van ontspanning door massage en van deltagolven in de hersenen maakt het makkelijker om in slaap te vallen. Soms al tijdens het masseren! Delta hersengolven worden geproduceerd tijdens een diepe slaap zonder het besef van het fysieke lichaam en zonder herinnering aan de activiteiten die tijdens de slaap worden uitgevoerd. Deltagolven worden geassocieerd met de herstelstadia van slaap. Meer zelfs: hoe dieper je slaap, hoe beter je empatisch vermogen en intuïtie overdag op punt zullen staan.

Cortisol en sertonine

Veel last van stress? Dan heb je een verhoogd gehalte aan cortisol – ofwel het stresshormoon- in je bloed. Zowel bij fysieke als psychologische stress maak je cortisol aan. Als dit gehalte voor het slapen gaan te hoog is, levert dit problemen op om in slaap te vallen.

Als het cortisol-gehalte gedurende lange tijd te hoog is, kan dit ook het gehalte aan signaalstoffen als serotonine negatief beïnvloeden. Serotonine is heel belangrijk voor een gezond slaapritme. Het wordt in de hersenen omgezet in melatonine. Melatonine op zijn beurt zorgt ervoor dat het lichaam reageert op verandering van het licht en zich gaat voorbereiden op de nacht als het buiten donkerder wordt.

Massage als remedie

Studies wijzen uit dat massage ervoor zorgt dat het cortisolgehalte daalt en de aanmaak van serotonine toeneemt. Dit verklaart waarom massage een goed hulpmiddel kan zijn bij het verhelpen van slapeloosheid die veroorzaakt wordt door te veel stress.

Om slapeloosheid te helpen verdwijnen, ben je met een ontspanningsmassage het meest gebaat. Al kan het evenzeer opluchten om eens helemaal je hoofd leeg te maken tijdens een wellnessarrangement. Laat je eens flink verwennen, en je zult je herboren voelen!

Heb je bijkomende vragen of wens je te reserveren? Contacteer ons.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.